Avui he decidit tornar a actualitzar el blog després de tant de temps! En part em resulta “positiu” ja que aquest any tinc moltes coses a fer (estudiar en un any el Grau de Primària, treballar de cangur, monitora de repàs, entrenadora de futbol en dos equips, intentar estudiar anglès, jugar a bàsquet, i també tenir temps lliure).

Aprofitaré per recomanar un llibre que planteja una sèrie de idees que m’han semblat força interessants. És el llibre: Aprender a vivir, de José Antonio Marina, considerat un referent en el món de l’educació.

Doncs bé el que aquest autor defensa és la necessitat que des de l’escola s’intenti ensenyar per a la vida. Però què és ensenyar per a la vida? Es tracta de potenciar que els nostres alumnes puguin tenir recursos personals que els ajudin a assolir l’èxit a la vida, entenent l’èxit com arribar a ser una persona feliç i digne. Quan parlem de recursos personals fem referència a característiques personals que ens ajudaran a tirar endavant, que aconsegueixin ser persones que no es rendeixen a la primera de canvi, positives, il·lusionades per fer allò que els agrada, capaces de conviure amb els altres i ser bones persones. Ell parla de personalitats intel·ligents, i es desmarca del concepte antic d’intel·ligència basat en els tests d’intel·ligència. Marina parla del concepte d’intel·ligència pràctica, com aquella que ens permet prendre decisions encertades a la vida per tal d’aconseguir la felicitat personal. Ell ho explica de la següent manera: cada persona és única i irrepetible i neix amb una sèrie de cartes, però no aconseguirem l’èxit a la vida només per tenir unes bones cartes (o una bona genètica) serà més important saber jugar bé amb aquestes cartes per assolir l’èxit.

En definitiva Marina defensa que des de l’escola s’eduqui als alumnes per a que puguin tenir personalitats intel·ligents. És molt important tenir una sèrie de coneixements, però també serà important saber-los utilitzar i desenvolupar destreses, habilitats i actituds positives que ens ajudin a tirar endavant. Poder esdevenir una persona competent, saber elegir, sent capaç de resoldre els problemes quotidians i saber dirigir la vida de tal manera que ens permeti aconseguir els nostres objectius i ser feliços amb nosaltres mateixos i amb els altres.

No sabem com serà el món el dia de demà però si sabem que hauràn de prendre decisions i educar per fomentar personalitats intel·ligents significa educar per potenciar l’èxit personal de cadascun d’ells, per poder construir el seu projecte de vida personal!

salt-al-taj

Anuncis